• Język Polski
  • English
Terminy stosowania STYMJOD
Nazwa gatunku
upraw roślinnych
STYMJOD  Dawka w l/ha Terminy stosowania STYMJOD
I,II,III,IV…. ilość i kolejność zabiegów  wg faz rozwojowych BBCH
Jabłoń Grusza 5 l/ha
 
I - faza różowego pąka(jabłoń) i białego(grusza); BBCH 57
II – owoc osiąga 40 mm średnicy; BBCH 74 (po opadzie czerwcowym)
III- owoc osiąga 60 % typowej wielkości; BBCH  76
IV - owoc osiąga 80 % typowej wielkości; BBCH  78
Wiśnia Czereśnia Śliwa 5 l/ha
 
I - Pierwszy zabieg wykonać na zielony pąk; BBCH 54
II – Owoc osiąga 30-40% typowej wielkości; BBCH 74
III - Owoc osiąga 80% typowej wielkości; BBCH 78
Truskawka Malina Jeżyna 5 l/ha
 
I – pędy osiągają 90% typowej długości u truskawki () pęd rozłogowy; BBCH 39-(41)
II – widoczne pierwsze pąki kwiatowe BBCH 56
III – owoc osiąga 40% wielkości docelowej; BBCH 74
IV - owoc osiąga 70% wielkości docelowej; BBCH 77
V – jesienią truskawki- początek tworzenia się pąków w pachwinach liści
Borówka, Porzeczki 5 l/ha
 
I – pędy osiągają 90% typowej długości BBCH 39
II - jasno zielony pąk, pękanie pąków; BBCH 53
III – Owoc osiąga 30% typowej wielkości; BBCH 73
IV - Owoc osiąga 70% typowej wielkości; BBCH 77
Kalafior, brokuł, kapusta 5 l/ha I – 10-12 liści właściwych (5 l/ha); BBCH 22
II - 30% typowej średnicy róży lub główki (5 l/ha); BBCH 43
III - 70% typowej średnicy róży lub główki (5 l/ha); BBCH 47
Cebula 4-5 l/ha
 
I – 10-12 liści właściwych (4 l/ha); BBCH 43
II - 30% typowej średnicy główki cebuli (5 l/ha); BBCH 43
III - 70% typowej średnicy główki cebuli (5 l/ha); BBCH 46
Burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler 4-5 l/ha
 
I – 10 liści właściwych (4 l/ha); BBCH 20
II - 30% typowej wielkości korzeni (5 l/ha); BBCH 43
III - 60% typowej wielkości korzeni (5 l/ha); BBCH 46
Pomidor, ogórek, papryka 4-5 l/ha
 
I – 9 liści właściwych na pędzie głównym (4 l/ha); BBCH 19
II – na pędzie głównym pierwsze pąki kwiatowe(5 l/ha); BBCH51
III – pierwszy owoc na pędzie głównym osiąga wielkość docelową (5l/h); BBCH 71
 IV – pierwszy owoc na pędzie drugiego rozgałęzienia osiąga wielkość docelową (5l/h); BBCH 79(721)
V – pierwszy owoc na pędzie trzeciego rozgałęzienia osiąga wielkość docelową (5l/h); BBCH 79(731)
Fasola, groch 4-5 l/ha
 
I - 8-9 widocznych pędów bocznych przed kwitnieniem (4 l/ha); BBCH29
II – pierwsze pąki kwiatowe wydłużają się (5 l/ha); BBCH 55
III – 40% strąków osiąga typową długość, widoczne pierwsze nasiona(5 l/ha); BBCH 74
Burak cukrowy 5 l/ha
 
I - pokrycie liśćmi 30%  powierzchni gleby (4 l/ha);  (BBCH 33);
II - pokrycie liśćmi 90%  powierzchni gleby (5 l/ha);  (BBCH 39);
III - 50% typowej wielkości korzenia (5 l/ha); BBCH 45
Ziemniak 4-5 l/ha
 
I – pokrycie liśćmi, pędami 30%  powierzchni gleby (4 l/ha);  (BBCH33)
II – bulwy osiągają 20% typowej masy (5 l/ha); BBCH 42
III - bulwy osiągają 70% typowej masy (5 l/ha); BBCH 47
Rzepak ozimy 4-5 l/ha
 
I - jesienią w fazie rozety BBCH 18 (4 l/ha),
II – wiosną początek wydłużania pędu głównego BBCH 32 (5 l/ha),
III - zielony pąk, do początku kwitnienia (5 l/ha); BBCH 51
IV - 20% łuszczyn osiągnęło typową wielkość (5 l/ha); BBCH 72
Kukurydza 5 l/ha
 
I - faza 8-10 liści właściwych BBCH 20 (5 l/ha)
Zboża ozime 4-5 l/ha
 
I - jesienią – 9 liści właściwych BBCH 19 (4 l/ha),
II - wiosną faza krzewienia widoczny drugi pęd boczny (5 l/ha); BBCH22
III - Górna część kłosa wyłania się z pochwy liściowej (5 l/ha); BBCH 51

Dojazd do nas