Nazwa gatunku upraw roślinnych |
STYMJOD Dawka w l/ha | Terminy stosowania STYMJOD I,II,III,IV…. ilość i kolejność zabiegów wg faz rozwojowych BBCH |
Jabłoń Grusza | 5 l/ha |
I - faza różowego pąka(jabłoń) i białego(grusza); BBCH 57 II – owoc osiąga 40 mm średnicy; BBCH 74 (po opadzie czerwcowym) III- owoc osiąga 60 % typowej wielkości; BBCH 76 IV - owoc osiąga 80 % typowej wielkości; BBCH 78 |
Wiśnia Czereśnia Śliwa | 5 l/ha |
I - Pierwszy zabieg wykonać na zielony pąk; BBCH 54 II – Owoc osiąga 30-40% typowej wielkości; BBCH 74 III - Owoc osiąga 80% typowej wielkości; BBCH 78 |
Truskawka Malina Jeżyna | 5 l/ha |
I – pędy osiągają 90% typowej długości u truskawki () pęd rozłogowy; BBCH 39-(41) II – widoczne pierwsze pąki kwiatowe BBCH 56 III – owoc osiąga 40% wielkości docelowej; BBCH 74 IV - owoc osiąga 70% wielkości docelowej; BBCH 77 V – jesienią truskawki- początek tworzenia się pąków w pachwinach liści |
Borówka, Porzeczki | 5 l/ha |
I – pędy osiągają 90% typowej długości BBCH 39 II - jasno zielony pąk, pękanie pąków; BBCH 53 III – Owoc osiąga 30% typowej wielkości; BBCH 73 IV - Owoc osiąga 70% typowej wielkości; BBCH 77 |
Kalafior, brokuł, kapusta | 5 l/ha | I – 10-12 liści właściwych (5 l/ha); BBCH 22 II - 30% typowej średnicy róży lub główki (5 l/ha); BBCH 43 III - 70% typowej średnicy róży lub główki (5 l/ha); BBCH 47 |
Cebula | 4-5 l/ha |
I – 10-12 liści właściwych (4 l/ha); BBCH 43 II - 30% typowej średnicy główki cebuli (5 l/ha); BBCH 43 III - 70% typowej średnicy główki cebuli (5 l/ha); BBCH 46 |
Burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler | 4-5 l/ha |
I – 10 liści właściwych (4 l/ha); BBCH 20 II - 30% typowej wielkości korzeni (5 l/ha); BBCH 43 III - 60% typowej wielkości korzeni (5 l/ha); BBCH 46 |
Pomidor, ogórek, papryka | 4-5 l/ha |
I – 9 liści właściwych na pędzie głównym (4 l/ha); BBCH 19 II – na pędzie głównym pierwsze pąki kwiatowe(5 l/ha); BBCH51 III – pierwszy owoc na pędzie głównym osiąga wielkość docelową (5l/h); BBCH 71 IV – pierwszy owoc na pędzie drugiego rozgałęzienia osiąga wielkość docelową (5l/h); BBCH 79(721) V – pierwszy owoc na pędzie trzeciego rozgałęzienia osiąga wielkość docelową (5l/h); BBCH 79(731) |
Fasola, groch | 4-5 l/ha |
I - 8-9 widocznych pędów bocznych przed kwitnieniem (4 l/ha); BBCH29 II – pierwsze pąki kwiatowe wydłużają się (5 l/ha); BBCH 55 III – 40% strąków osiąga typową długość, widoczne pierwsze nasiona(5 l/ha); BBCH 74 |
Burak cukrowy | 5 l/ha |
I - pokrycie liśćmi 30% powierzchni gleby (4 l/ha); (BBCH 33); II - pokrycie liśćmi 90% powierzchni gleby (5 l/ha); (BBCH 39); III - 50% typowej wielkości korzenia (5 l/ha); BBCH 45 |
Ziemniak | 4-5 l/ha |
I – pokrycie liśćmi, pędami 30% powierzchni gleby (4 l/ha); (BBCH33) II – bulwy osiągają 20% typowej masy (5 l/ha); BBCH 42 III - bulwy osiągają 70% typowej masy (5 l/ha); BBCH 47 |
Rzepak ozimy | 4-5 l/ha |
I - jesienią w fazie rozety BBCH 18 (4 l/ha), II – wiosną początek wydłużania pędu głównego BBCH 32 (5 l/ha), III - zielony pąk, do początku kwitnienia (5 l/ha); BBCH 51 IV - 20% łuszczyn osiągnęło typową wielkość (5 l/ha); BBCH 72 |
Kukurydza | 5 l/ha |
I - faza 8-10 liści właściwych BBCH 20 (5 l/ha) |
Zboża ozime | 4-5 l/ha |
I - jesienią – 9 liści właściwych BBCH 19 (4 l/ha), II - wiosną faza krzewienia widoczny drugi pęd boczny (5 l/ha); BBCH22 III - Górna część kłosa wyłania się z pochwy liściowej (5 l/ha); BBCH 51 |