- Krzem przyczynia się do zwiększonego pobierania przez rośliny potasu i wapnia przez zmniejszenie mobilności glinu
- Przyczynia się do wzrostu masy korzeniowej roślin (u kukurydzy do 30%) co w warunkach suszy zwiększa odporność roślin
- Zwiększa syntezę barwników asymilujących w tym chlorofilu co zwiększa wydajność fotosyntezy
- Powoduje wysycenie ścian komórkowych związkami krzemu przy synergii z potasem, powoduje zwiększenie twardości i sztywności nadziemnych części roślin i odporność na uszkodzenia mechaniczne
- Krzem akumulowany w ścianach komórkowych tworzy bariery ochronne przed chorobami (utrudniony przerost strzępek grzyba) i szkodnikami ( uszkodzenie aparatu gębowego szkodnika i zmniejszenie ich płodności).
- Wpływa na polimeryzację cytoplazmy (uwadnianie i żelowanie) przez co wzrasta odporność na niskie temperatury
- Katalizuje związki taninowe i fenolowe o właściwościach grzybobójczych
- Koordynuje reakcje obronne roślin przez wywołanie sygnałów stresowych (synteza kwasu salicowego, jaśminowego i etylenu)
- Krzem łagodzi toksyczność metali ciężkich oraz reguluje saldo składników niedoboru fosforu i nadmiaru azotu
- Regeneruje rośliny po uszkodzeniach spowodowanych pestycydami
- Zwiększa jędrność owoców oraz zawartość suchej masy, cukrów i karotenu
- Przyczynia się do zwiększenia koncentracji cukru w buraku cukrowym
- Przyczynia się do wzrostu wydajność oleju z nasion rzepaku
- Zwiększa zawartość suchej masy i skrobi w ziemniaku
- Poprawia w początkowej fazie wzrostu wigor roślin kukurydzy