- Bierze udział w budowaniu błon i ścian komórkowych- zapewnia stabilność konstrukcji roślin (łączenie się łańcuchów pektynianów wapnia)
- Korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną roślin w tym prawidłowy podział komórek przez co wpływa na wzrost systemu korzeniowego i pędów nadziemnych
- Zwiększa odporność roślin na niekorzystne warunki szczególnie na suszę, dzięki wzmocnieniu struktur ścian komórkowych,
- Koordynuje gospodarkę azotową rośliny
- Podnosi odporność roślin na występowanie chorób fizjologicznych i grzybowych np. w przypadku jabłek gorzka plamistość podskórna i rozpad mączysty
- Reguluje odporność roślin na uszkodzenia mechaniczne oraz inwazję patogenów grzybów i szkodników
- Koordynuje gospodarkę wodną rośliny regulując wspólnie z potasem i chlorem dzienny rytm aparatów szparkowych
- Poprawia dorastanie i jakość plonu organów wegetatywnych i owoców
- Zwiększa jędrność owoców oraz zawartość suchej masy i cukrów
- Zmniejsza podatność owoców na pękanie i sokowanie (wiśni, czereśni, truskawek)
- Poprawia kondycję roślin na przezimowanie ozimin i wiosennych warunków stresowych
- Wydłuża trwałość przechowalniczą owoców i warzyw
- Stymuluje zawiązywanie się brodawek korzeniowych u roślin bobowatych
- Przyczynia się do zwiększenia polaryzację cukru w buraku cukrowym
- Zwiększa zawartość suchej masy i skrobi w ziemniaku
- Poprawia w początkowej fazie wzrostu kukurydzy wigor roślin