 |
Jabłko - Lobo
Owoc od średniej wielkości do dużej, kulistospłaszczony, lub kulisty, delikatnie żebrowany. Skórka średnio gruba, gładka, błyszcząca, z delikatnym nalotem woskowym, zielonożółta, pokryta w dużej części intensywnym, ciemnym, karminowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ zielonkawokremowy, drobnoziarnisty, kruchy, bardzo soczysty, kwaskowaty lub kwaskowatosłodki, mało aromatyczny, smaczny. Komory nasienne średniej wielkości do dużych, zamknięte. Nasiona nieliczne, średniej wielkości, wydłużone, ostro zakończone.
Dojrzałość zbiorcza: początek września - połowa września Dojrzałość konsumpcyjna: od końca września
|
 |
Jabłko - Jonagold
Owoc od średniej wielkości do dużego, kulistostożkowaty,
żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa,
zielonożółta, pokryta na ok. 1/3 powierzchni czerwonym, rozmyto-paskowanym
rumieńcem. Miąższ kremowy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny,
słodkokwaskowaty, smaczny. Gniazdo nasienne małe lub średniej wielkości, lekko
otwarte. Komory nasienne małe, częściowo otwarte. Nasiona długie i wąskie,
często źle wykształcone.
Dojrzałość zbiorcza: koniec
września - początek października (zbiór dwu-trzykrotny) Dojrzałość konsumpcyjna: od
połowy listopada
|
 |
Jabłko - Alwa
Owoc od średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony, wyraźnie żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, zielonożółta, pokryta prawie w całości karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny. Gniazdo nasienne średniej wielkości, komory nasienne częściowo otwarte. Nasiona średniej długości.
Dojrzałość zbiorcza: od początku do połowy października Dojrzałość konsumpcyjna: od grudnia |
 |
Jabłko - Golden Delicious
Owoc od średniej wielkości (przy nadmiernym owocowaniu mały), kulistostożkowaty, rzadziej kulistospłaszczony. Skórka jasnozielonkawa do zielonkawożółtej, delikatnie ordzawiona, pokryta na niewielkiej powierzchni pomarańczowoczerwonym, rozmyto-prążkowanym rumieńcem. Miąższ kremowożółty, średnioziarnisty, dość ścisły, średnio soczysty, słodki, lekko kwaskowaty, aromatyczny, wyjątkowo smaczny. Gniazdo nasienne dość duże. Komory nasienne duże, półotwarte. Nasiona średniej wielkości, jajowate, lekko wydłużone, zaostrzone, liczne.
Dojrzałość zbiorcza: połowa października Dojrzałość konsumpcyjna: od grudnia
|
 |
Jabłko - Cortland
Owoc od średniej wielkości do dużego, kulisto-spłaszczony. Skórka cienka, z woskowym, sinawym nalotem, zielonożółta, pokryta w dużej części czerwonym, paskowanym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Miąższ biały, drobnoziarnisty, kruchy, soczysty, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny. Komory nasienne zamknięte. Nasiona szerokie, grube, kanciaste.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września - początek października Dojrzałość konsumpcyjna: od końca listopada |
 |
Jabłko - Jonagored
Owoc od średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty, żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta lub żółta, pokryta niemal w całości bardzo ciemnym, karminowobrązowawym, rozmyto-paskowanym rumieńcem z jeszcze ciemniejszymi paskami. Miąższ żółtawy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty, smaczny. Gniazdo nasienne małe lub średniej wielkości, lekko otwarte. Komory nasienne małe, częściowo otwarte. Nasiona długie i wąskie, często źle wykształcone.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września (kilka dni przed owocami odmiany Jonagold) Dojrzałość konsumpcyjna: od połowy listopada
|
 |
Jabłko - Rubin
Owoc duży lub bardzo duży (160 - 230 g), kuliste, o gładkiej powierzchni, wyrównane pod względem kształtu i wielkości. Skórka gładka, żółta, pokryta na 50-80 % powierzchni pomarańczowoczerwonym lub czerwonawym rumieńcem z ciemniejszymi prążkami. Miąższ żółtawy, kruchy, delikatny, bardzo soczysty, słodko-winny, lekko aromatyczny, o doskonałym smaku. Odmiana wybitnie deserowa, o owocach wysokiej jakości, dobrze znoszących
transport.
Dojrzałość zbiorcza: Kilka dni przed odmianą Starkrimson Dojrzałość konsumpcyjna: Listopad
|
 |
Jabłko - Szampion
Owoc duży lub średniej wielkości, kulistostożkowate, lekko żebrowane przy kielichu. Skórka gładka, sucha, zielonkawożółta lub żółta, pokryta ciemnoczerwonokarminowym, rozmyto paskowanym rumieńcem. Miąższ zielonkawobiały z kremowym odcieniem, średnio ziarnisty, średnio luźny, soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, lekko aromatyczny, smaczny. Owoc deserowy ale również przydatny na przecier i soki dla dzieci
Dojrzałość zbiorcza: Pierwsze dni października Dojrzałość konsumpcyjna: Połowa października |
 |
Jabłko - Idared
Owoc od średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony. Skórka gruba, mocna, błyszcząca, zielona z żółtawym odcieniem, pokryta niemal w całości jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Miąższ biały lub jasnokremowy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, mało smaczny. Gniazdo nasienne małe, komory nasienne zamknięte. Nasiona długie, wąskie, liczne. Przydatność produkcyjna deserowa i przetwórcza.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września - początek października Dojrzałość konsumpcyjna: od grudnia |
 |
Jabłko - Gloster
Owoc duży, a nawet bardzo duży, stożkowaty. Skórka mocna, zielonkawożółta, pokryta na 3/4 powierzchni ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ białozielonkawy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny. Gniazdo nasienne duże. Komory nasienne otwarte. Nasiona małe lub średniej wielkości, szerokie, grube, liczne. Przydatność produkcyjna deserowa.
Dojrzałość zbiorcza: połowa października - koniec października Dojrzałość konsumpcyjna: od końca listopada
|
 |
Jabłko - Gala
Owoc mały lub średniej wielkości, kulisto-stożkowaty i stożkowaty, wyrównany, żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, początkowo zielonkawożółta, później złocistożółta, pokryta jaskrawoczerwonym, paskowano-marmurkowym rumieńcem. Miąższ kremowy, drobnoziarnisty, soczysty, kruchy, słodki, bardzo smaczny. Gniazdo nasienne małe. Komory nasienne zamknięte. Nasiona jajowate, wydłużone, średniej wielkości. Owoce są wrażliwe na pękanie przed zbiorem. Przydatność produkcyjna, deserowa.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września - początek października Dojrzałość konsumpcyjna: od końca listopada
|
 |
Jabłko - Ligol
Owoc duży do bardzo dużego, kulisto-stożkowaty, wyrównany, wyraźnie żebrowany przy kielichu. Skórka dość gruba, nieordzawiona, błyszcząca, z lekkim tłustawym nalotem, zielonkawożółta, pokryta w 50-70% powierzchni jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowy, kruchy, soczysty, słodkokwaskowaty, aromatyczny, smaczny. Komory nasienne otwarte. Przydatność produkcyjna i amatorska deserowa.
Dojrzałość zbiorcza: koniec września - połowa października Dojrzałość konsumpcyjna: od końca stycznia |
 |
Jabłko - Elise
Owoc średniej wielkości, kulistostożkowaty, wyrównany, lekko zwężający się w stronę kielicha. Skórka gładka, sucha, zielonożółta, pokryta niemal w całości ciemnoczerwonym, intensywnym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, twardy, ścisły, soczysty, słodkokwaskowaty, smaczny. Komory nasienne zamknięte. Przydatność produkcyjna deserowa.
Dojrzałość zbiorcza: od końca września do połowy października Dojrzałość konsumpcyjna: od listopada |
 |
Jabłko - Mutsu
Owoc duży i bardzo duży, kulistostożkowaty, sporadycznie kulisty, zwężający się ku kielichowi, delikatnie żebrowany. Skórka gładka, błyszcząca, zielonożółta, niekiedy pokryta od strony nasłonecznionej delikatnym, jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowy z zielonkawym odcieniem, gruboziarnisty, dość ścisły, średnio twardy do twardego, soczysty, kwaskowaty, smaczny. Gniazdo nasienne średniej wielkości. Komory nasienne zamknięte lub częściowo otwarte. Nasiona nieliczne, średniej wielkości, wydłużone, płaskie. Przydatność produkcyjna przetwórcza.
Dojrzałość zbiorcza: połowa października Dojrzałość konsumpcyjna: od stycznia
|
 |
Grusza - Lukasówka
Lukasówka to stara, francuska odmiana gruszy. W Polsce uprawiana jako jedna z najcenniejszych, późnojesiennych odmian grusz. Odmiana dość wrażliwa na mróz (wymaga stanowisk bardziej zacisznych i osłoniętych niż inne odmiany grusz). Najlepiej rośnie i owocuje szczepiona na podkładce z odwirusowanej pigwy (daje też większe i ładniejsze owoce). Odmiana jesienna – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października. Przed zbiorem owoce mogą opadać. Gruszki mają dość delikatną, lekko błyszczącą, zielonkawożółtą, gładką skórkę, z lekkim, bladym, karminowym rumieńcem i bardzo drobnymi ordzawieniami, w postaci plamek. Owalne owoce są duże lub bardzo duże (niekiedy trochę nieregularne), wyrównane co do wielkości i kształtu (8 x 9,5 cm) i osiągają masę 180-220g. Ich smaczny miąższ jest biały, średnioziarnisty, słodko-winny, lekko aromatyczny, półmasłowy. Ze względu na atrakcyjne owoce, doskonałe również na przetwory.
|
 |
Grusza - Konferencja
Angielska odmiana gruszy, jedna najpopularniejszych w zachodniej Europie, także w Polsce. Odmiana średnio wytrzymała na mróz, w zasadzie nie porażana przez parcha, mało wrażliwa na inne choroby. Odmiana jesienna – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października. Przed zbiorem nie opadają. Gruszki mają matową, zielonkawą, ordzawioną brązowozłotawo (głównie w dolnej części) skórkę, z brązowymi przetchlinkami. Wrzecionowato wydłużone owoce zwężają się silnie w górnej części. Owoce są duże (10 x 6 cm). Ich smaczny miąższ jest żółtawobiały, soczysty, delikatny, bardzo słodki i nieco aromatyczny.
|
 |
Grusza - Concorde
Powstała w wyniku skrzyżowania odmian Komisówka i Konferencja w Anglii. Owoc duży lub bardzo duży, wydłużony, kształtem przypominający owoc Konferencji lecz bardziej sękaty. Skórka gładka, niekiedy lekko ordzawiona, żółtozielonkawa, czasem od strony nasłonecznionej z delikatnym rumieńcem. Miąższ białożółtawy, kruchy, chrupiący, słodko-kwaskowy, soczysty, lekko aromatyczny Odmiana deserowa.
Dojrzałość zbiorcza: pierwsza dekada października.
|
 |
Wiśnie
Na świeży rynek preferowane są odmiany z tzw. przylistkiem. Owoce muszą być dobrze wybarwione o ciemnym kolorem po pęknięciu naturalnie „zabliźniające się” oraz wytrzymujące dalekie transporty. Średnica owoców powinna przekraczać 20 mm. Najczęściej pożądanymi odmianami deserowymi przez klientów są: Debreczyn, Groniasta z Ujfehertoi, Dradem. |
 |
Czereśnie
Klienci oczekują owoców dużych o masie 7,5 – 10,5 g, lekko wydłużone. Skórka o barwie ciemno czerwonej do prawie czarnej, lśniące. Miąższ ciemnoczerwony, chrząstkowaty, bardzo smaczny. Szypułka średniej długości. Preferowane odmiany: Hedelfińska, Karina, ‘Kavics’ Sam', 'Summit', 'Schneidera Późna', 'Napoleona', Kordia, Krupnopłodna, Lambert, Lapins, Linda, New Star, Octavia, Pola, Regina.
|