Zajmujemy się skupem i przygotowaniem do handlu hurtowego i detalicznego polskich świeżych owoców takich jak: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, truskawki. Ponadto na zmówienia od swoich partnerów handlowych, importujemy owoce cytrusowe np.: z Hiszpanii, Grecji itd.
W kraju owoce skupujemy z wolnego rynku głównie z terenu województwa: mazowieckiego i ościennych. Chętnie rozszerzamy naszą współpracę z producentami dysponującymi odpowiednio dużymi ilościami jabłek i innych owoców, stosującymi najnowocześniejsze technologie produkcji, uprawiającymi konkurencyjne odmiany, posiadającymi dobrą bazę przechowalniczą, a także z tymi, którzy wysoko cenią stabilność opłacalnej produkcji, dzięki dostosowaniu racjonalnych cen na swoje produkty w warunkach konkurencji.
Działalność naszego przedsiębiorstwa jest społecznie i gospodarczo uzasadniona. Zagospodarowujemy duże ilości polskich owoców od producentów indywidualnych i zorganizowanych, uprawiających w systemie IPO oraz IOR.
Towary te rolnicy sprzedają do magazynów i przechowalni PHU JEZNACH. Oprócz przechowalni wyposażonych w urządzenia chłodnicze, firma Jeznach dodatkowo posiada specjalistyczne sortownie, maszyny i urządzenia do transportu wewnętrznego i zewnętrznego – w tym samochody chłodnie.                                 Zakupiony towar jest sortowany i przygotowywany na eksport według systemu treacibility.
Odbiorcami zagranicznymi są kontrahenci z państw Unii Europejskiej, a przede wszystkim z Państw Trzecich. Bardzo poważnie firma nasza przygotowuje się do eksportu do Chin i Wietnamu. Sprzedaż do państw dalekiego wschodu odbywać się będzie według zasad opisanych w specjalnym systemie, który obejmować będzie wszystkich uczestników eksportu. Określone zostaną wytyczne dla technologii produkcji owoców, przechowywania, opakowania oraz przygotowania do wysyłki i transportu. Wprowadzenie w/w systemu jakości i bezpieczeństwa owoców i warzyw, przyczyni się do podwyższenia poziomu konkurencyjności i sprosta oczekiwaniom naszych klientów.
Jabłko - Lobo Jabłko - Lobo

Owoc od średniej wielkości do dużej, kulistospłaszczony, lub kulisty, delikatnie żebrowany. Skórka średnio gruba, gładka, błyszcząca, z delikatnym nalotem woskowym, zielonożółta, pokryta w dużej części intensywnym, ciemnym, karminowym, rozmytym rumieńcem. Miąższ zielonkawokremowy, drobnoziarnisty, kruchy, bardzo soczysty, kwaskowaty lub kwaskowatosłodki, mało aromatyczny, smaczny. Komory nasienne średniej wielkości do dużych, zamknięte. Nasiona nieliczne, średniej wielkości, wydłużone, ostro zakończone.

Dojrzałość zbiorcza:     początek września - połowa września
Dojrzałość konsumpcyjna:    od końca września
Jabłko - Jonagold Jabłko - Jonagold

Owoc od średniej wielkości do dużego, kulistostożkowaty, żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta, pokryta na ok. 1/3 powierzchni czerwonym, rozmyto-paskowanym rumieńcem. Miąższ kremowy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty, smaczny. Gniazdo nasienne małe lub średniej wielkości, lekko otwarte. Komory nasienne małe, częściowo otwarte. Nasiona długie i wąskie, często źle wykształcone.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września - początek października (zbiór dwu-trzykrotny)
Dojrzałość konsumpcyjna: od połowy listopada

Jabłko - Alwa Jabłko - Alwa

Owoc od średniej wielkości do dużego, kulisty lub kulisto-spłaszczony, wyraźnie żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, zielonożółta, pokryta prawie w całości karminowoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny. Gniazdo nasienne średniej wielkości, komory nasienne częściowo otwarte. Nasiona średniej długości.

Dojrzałość zbiorcza: od początku do połowy października
Dojrzałość konsumpcyjna: od grudnia
Jabłko - Golden Delicious Jabłko - Golden Delicious

Owoc od średniej wielkości (przy nadmiernym owocowaniu mały), kulistostożkowaty, rzadziej kulistospłaszczony. Skórka jasnozielonkawa do zielonkawożółtej, delikatnie ordzawiona, pokryta na niewielkiej powierzchni pomarańczowoczerwonym, rozmyto-prążkowanym rumieńcem.  Miąższ kremowożółty, średnioziarnisty, dość ścisły, średnio soczysty, słodki, lekko kwaskowaty, aromatyczny, wyjątkowo smaczny. Gniazdo nasienne dość duże. Komory nasienne duże, półotwarte. Nasiona średniej wielkości, jajowate, lekko wydłużone, zaostrzone, liczne.

Dojrzałość zbiorcza: połowa października
Dojrzałość konsumpcyjna: od grudnia
Jabłko - Cortland Jabłko - Cortland

Owoc od średniej wielkości do dużego, kulisto-spłaszczony. Skórka cienka, z woskowym, sinawym nalotem, zielonożółta, pokryta w dużej części czerwonym, paskowanym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Miąższ biały, drobnoziarnisty, kruchy, soczysty, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny. Komory nasienne zamknięte. Nasiona szerokie, grube, kanciaste.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września - początek października
Dojrzałość konsumpcyjna: od końca listopada
Jabłko - Jonagored Jabłko - Jonagored

Owoc od średniej wielkości do dużego, kulisto-stożkowaty, żebrowany przy kielichu. Skórka średniej grubości, gładka, lekko tłustawa, zielonożółta lub żółta, pokryta niemal w całości bardzo ciemnym, karminowobrązowawym, rozmyto-paskowanym rumieńcem z jeszcze ciemniejszymi paskami. Miąższ żółtawy, twardy, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny, słodkokwaskowaty, smaczny. Gniazdo nasienne małe lub średniej wielkości, lekko otwarte. Komory nasienne małe, częściowo otwarte. Nasiona długie i wąskie, często źle wykształcone.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września (kilka dni przed owocami odmiany Jonagold)
Dojrzałość konsumpcyjna: od połowy listopada
Jabłko - Rubin Jabłko - Rubin

Owoc  duży  lub  bardzo  duży  (160 - 230 g),  kuliste,  o  gładkiej powierzchni,  wyrównane  pod  względem  kształtu
i wielkości. Skórka gładka, żółta, pokryta na 50-80 % powierzchni pomarańczowoczerwonym lub czerwonawym rumieńcem z ciemniejszymi prążkami. Miąższ żółtawy, kruchy, delikatny, bardzo soczysty, słodko-winny, lekko aromatyczny, o doskonałym smaku.
Odmiana wybitnie deserowa, o owocach wysokiej jakości, dobrze znoszących transport.

Dojrzałość zbiorcza: Kilka dni przed odmianą Starkrimson
Dojrzałość konsumpcyjna: Listopad
Jabłko - Szampion Jabłko - Szampion

Owoc duży lub średniej wielkości, kulistostożkowate, lekko żebrowane przy kielichu. Skórka gładka, sucha, zielonkawożółta lub żółta, pokryta ciemnoczerwonokarminowym, rozmyto paskowanym rumieńcem. Miąższ zielonkawobiały z kremowym odcieniem, średnio ziarnisty, średnio luźny, soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, lekko aromatyczny, smaczny.
Owoc deserowy ale również przydatny na przecier i soki dla dzieci

Dojrzałość zbiorcza: Pierwsze dni października
Dojrzałość konsumpcyjna: Połowa października
Jabłko - Idared Jabłko - Idared

Owoc  od  średniej  wielkości  do  dużego,  kulisty  lub  kulisto-spłaszczony. Skórka gruba, mocna, błyszcząca, zielona
z żółtawym odcieniem, pokryta niemal w całości jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem, z ciemniejszymi prążkami. Miąższ biały lub jasnokremowy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, mało smaczny. Gniazdo nasienne małe, komory nasienne zamknięte. Nasiona długie, wąskie, liczne. Przydatność produkcyjna deserowa i przetwórcza.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września - początek października
Dojrzałość konsumpcyjna: od grudnia
Jabłko - Gloster Jabłko - Gloster

Owoc duży, a nawet bardzo duży, stożkowaty. Skórka mocna, zielonkawożółta, pokryta na 3/4 powierzchni ciemnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ białozielonkawy, drobnoziarnisty, ścisły, soczysty, kwaskowatosłodki, aromatyczny, orzeźwiający, smaczny. Gniazdo nasienne duże. Komory nasienne otwarte. Nasiona małe lub średniej wielkości, szerokie, grube, liczne.
Przydatność produkcyjna deserowa.

Dojrzałość zbiorcza: połowa października - koniec października
Dojrzałość konsumpcyjna: od końca listopada
Jabłko - Gala Jabłko - Gala

Owoc mały lub średniej wielkości, kulisto-stożkowaty i stożkowaty, wyrównany, żebrowany przy kielichu. Skórka gładka, początkowo zielonkawożółta, później złocistożółta, pokryta jaskrawoczerwonym, paskowano-marmurkowym rumieńcem. Miąższ kremowy, drobnoziarnisty, soczysty, kruchy, słodki, bardzo smaczny. Gniazdo nasienne małe. Komory nasienne zamknięte. Nasiona jajowate, wydłużone, średniej wielkości. Owoce są wrażliwe na pękanie przed zbiorem. Przydatność produkcyjna, deserowa.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września - początek października
Dojrzałość konsumpcyjna: od końca listopada
Jabłko - Ligol Jabłko - Ligol

Owoc duży do bardzo dużego, kulisto-stożkowaty, wyrównany, wyraźnie żebrowany przy kielichu. Skórka dość gruba, nieordzawiona, błyszcząca, z lekkim tłustawym nalotem, zielonkawożółta, pokryta w 50-70% powierzchni jaskrawoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowy, kruchy, soczysty, słodkokwaskowaty, aromatyczny, smaczny. Komory nasienne otwarte. Przydatność produkcyjna i amatorska deserowa.

Dojrzałość zbiorcza: koniec września - połowa października
Dojrzałość konsumpcyjna: od końca stycznia
Jabłko - Elise Jabłko - Elise

Owoc średniej wielkości, kulistostożkowaty, wyrównany, lekko zwężający się w stronę kielicha. Skórka gładka, sucha, zielonożółta, pokryta niemal w całości ciemnoczerwonym, intensywnym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowobiały, twardy, ścisły, soczysty, słodkokwaskowaty, smaczny. Komory nasienne zamknięte.
Przydatność produkcyjna deserowa.

Dojrzałość zbiorcza: od końca września do połowy października
Dojrzałość konsumpcyjna: od listopada
Jabłko - Mutsu Jabłko - Mutsu

Owoc duży i bardzo duży, kulistostożkowaty, sporadycznie kulisty, zwężający się ku kielichowi, delikatnie żebrowany. Skórka gładka, błyszcząca, zielonożółta, niekiedy pokryta od strony nasłonecznionej delikatnym, jasnoczerwonym, rozmytym rumieńcem. Miąższ kremowy z zielonkawym odcieniem, gruboziarnisty, dość ścisły, średnio twardy do twardego, soczysty, kwaskowaty, smaczny. Gniazdo nasienne średniej wielkości. Komory nasienne zamknięte lub częściowo otwarte. Nasiona nieliczne, średniej wielkości, wydłużone, płaskie. Przydatność produkcyjna przetwórcza.

Dojrzałość zbiorcza: połowa października
Dojrzałość konsumpcyjna:
od stycznia

Grusza - Lukasówka Grusza - Lukasówka

Lukasówka to stara, francuska odmiana gruszy. W Polsce uprawiana jako jedna z najcenniejszych, późnojesiennych odmian grusz.
Odmiana dość wrażliwa na mróz (wymaga stanowisk bardziej zacisznych i osłoniętych niż inne odmiany grusz). Najlepiej rośnie i owocuje szczepiona na podkładce z odwirusowanej pigwy (daje też większe i ładniejsze owoce).
Odmiana jesienna – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października. Przed zbiorem owoce mogą opadać.
Gruszki mają dość delikatną, lekko błyszczącą, zielonkawożółtą, gładką skórkę, z lekkim, bladym, karminowym rumieńcem i bardzo drobnymi ordzawieniami, w postaci plamek. Owalne owoce są duże lub bardzo duże (niekiedy trochę nieregularne), wyrównane co do wielkości i kształtu (8 x 9,5 cm) i  osiągają masę 180-220g. Ich smaczny miąższ jest biały, średnioziarnisty, słodko-winny, lekko aromatyczny, półmasłowy.
Ze względu na atrakcyjne owoce, doskonałe również na przetwory.

Grusza - Konferencja Grusza - Konferencja

Angielska odmiana gruszy, jedna najpopularniejszych w zachodniej Europie, także w Polsce.
Odmiana średnio wytrzymała na mróz, w zasadzie nie porażana przez parcha, mało wrażliwa na inne choroby.
Odmiana jesienna – owoce osiągają dojrzałość zbiorczą na przełomie września i października.
Przed zbiorem nie opadają.
Gruszki mają matową, zielonkawą, ordzawioną brązowozłotawo (głównie w dolnej części) skórkę, z brązowymi przetchlinkami. Wrzecionowato wydłużone owoce zwężają się silnie w górnej części. Owoce są duże (10 x 6 cm).
Ich smaczny miąższ jest żółtawobiały, soczysty, delikatny, bardzo słodki i nieco aromatyczny.

Grusza - Concorde Grusza - Concorde

Powstała w wyniku skrzyżowania odmian Komisówka i Konferencja w Anglii.
Owoc duży lub bardzo duży, wydłużony, kształtem przypominający owoc Konferencji lecz bardziej sękaty. Skórka gładka, niekiedy lekko ordzawiona, żółtozielonkawa, czasem od strony nasłonecznionej z delikatnym rumieńcem. Miąższ białożółtawy, kruchy, chrupiący, słodko-kwaskowy, soczysty, lekko aromatyczny
Odmiana deserowa.

Dojrzałość zbiorcza: pierwsza dekada października.

Wiśnie Wiśnie

Na świeży rynek preferowane są odmiany z tzw. przylistkiem. Owoce muszą być dobrze wybarwione o ciemnym kolorem po pęknięciu naturalnie „zabliźniające się” oraz wytrzymujące dalekie transporty. Średnica owoców powinna przekraczać 20 mm. Najczęściej pożądanymi odmianami deserowymi przez klientów są: Debreczyn, Groniasta
z Ujfehertoi, Dradem.
Czereśnie Czereśnie

Klienci oczekują owoców dużych o masie 7,5 – 10,5 g, lekko wydłużone. Skórka o barwie ciemno czerwonej do prawie czarnej, lśniące. Miąższ ciemnoczerwony, chrząstkowaty, bardzo smaczny. Szypułka średniej długości. Preferowane odmiany: Hedelfińska, Karina, ‘Kavics’ Sam', 'Summit', 'Schneidera Późna', 'Napoleona', Kordia, Krupnopłodna, Lambert, Lapins, Linda, New Star, Octavia, Pola, Regina.